7 FEITEN OVER DE BRUIDEGOM EN DE BRUID


7 FEITEN OVER DE BRUIDEGOM EN DE BRUID
Kort onderwijs door: Sieberen Voordewind

In het begin schiep de Levende God de man en de vrouw, om volgens Zijn plan te leven. In Efeziërs 5 lezen we over dat grote plan.
1) Efeziërs 5:22-24, 31-32: "Vrouwen, weest aan uw man onderdanig als aan de Here, want de man is het hoofd van zijn vrouw, evenals Christus het hoofd is zijner gemeente; Hij is het, die zijn lichaam in stand houdt. Welnu, gelijk de gemeente onderdanig is aan Christus, zo ook de vrouw aan haar man, in alles...Daarom zal een man [zijn] vader en [zijn] moeder verlaten en zijn vrouw aanhangen, en die twee zullen tot één vlees zijn. Dit geheimenis is groot, doch ik spreek met het oog op Christus en [op] de gemeente."
Het grote geheimenis dat we lezen in Efeziërs hoofdstuk 5 is; dat het aardse huwelijk tussen een man en een vrouw, een afschaduwing is van het hemelse huwelijk tussen de Bruidegom: Christus en de Bruid; de Gemeente.
2) Efeziërs 5:25: "Mannen, hebt uw vrouw lief, evenals Christus zijn gemeente heeft liefgehad en Zich voor haar overgegeven heeft.."
De aardse Bruidegom behoort zijn bruid lief te hebben even als de hemelse Bruidegom Zijn bruid ( de gemeente ) liefheeft. De hemelse Bruidegom heeft Zijn leven op Golgotha gegeven. (Johannes 1:12;3:167).
3) Efeziërs 5:26a: ..."om haar te heiligen..."
Omdat de hemelse Bruidegom Zijn Leven het gegeven op Golgotha, kan ieder die in Hem en Zijn offer gelooft behoren tot Zijn bruid en een heilig Leven Leiden.
4) Efeziërs 5:26b:"...haar reinigende door waterbad met het Woord.."
De Bruid reinigt zich elke dag weer door het Woord Van God –dat 100% zuiver is- te Lezen en na te leven.
5) Efeziërs 5:27:"... en zo zelf de gemeente voor Zich te plaatsen, stralend, zonder vlek of rimpel of iets dergelijks, zó dat zij heilig is en onbesmet...."
Zoals een aardse bruid zich gereed maakt om de Bruidegom te ontmoeten, zo maakt de hemelse bruid zich ook gereed om de hemelse Bruidegom te ontmoeten, door dagelijkse te streven naar een heilige levenswandel.
6) Efeziërs 5:28-29:" Zo zijn [ook] de mannen verplicht hun vrouw lief te hebben als hun eigen lichaam. Wie zijn eigen vrouw liefheeft, heeft zichzelf lief;want niemand haat ooit zijn eigen vlees, maar hij voedt het en koestert het, zoals Christus de gemeente."
Zoals de hemelse Bruidegom zorgt voor de hemelse bruid, zo behoort ook in het aardse huwelijk de man zorg te dragen voor de vrouw en haar niet te verwaarlozen.
7) Efeziërs 5:30:"...omdat wij leden van Zijn lichaam..."
Alle volgelingen van de Here Jezus zijn leden van één lichaam: de bruid van Christus! We hebben elkaar nodig om goed te functioneren.
Wat een gezegend leven met Hem en voor elkaar!